image4

Praten over seksueel trauma is nodig!

Casus 

In gesprek met een hulpverlener probeerde ik de noodzaak van mijn onderneming te vertellen.

Ik vertel dit vanuit ons verhaal, wat we als ouders hebben gemist in de zorg wereld en hoe ik als professional ook die tools niet had. Ik kreeg de reactie: “als we op onze locatie te maken krijgen met iemand die een seksueel trauma heeft dan kan ik jou inzetten, zodat ik hier geld voor krijg om dit te verantwoorden. Hier hebben wij nu nog niet mee te maken.”

Het gaat om een organisatie van zeker 50 mensen die wonend zijn. Drugs verslaving en psychische klachten. De vraag is niet of er iemand woont die hiermee te maken heeft, de vraag is of de juiste vragen en aandacht hiervoor zijn geweest. Helaas komt seksueel misbruik zo vaak voor en nog vaker binnen verslavingen en psychische problemen, omdat dit het effect van het trauma kan zijn. In deze groep van 50 mensen zijn zeker 20% mensen ervaren. Wanneer doorbreken we de cirkel van niet durven praten?

Ervaring als ouder 

Wij zijn als ouder helaas ervaringsdeskundige op het gebied van: “Help mijn kind is misbruikt!” Gelukkig zijn wij hier als gezin doorheen gekomen, samen.

We beseffen heel erg goed dat dit niet de standaard is. Daarom wil ik graag uitdragen wat de gevolgen van misbruik zijn op het kind en op het gezin. In de hoop dat ouders en hulpverleners begrip krijgen voor de situatie en echt kunnen helpen en zich gesteund voelen.

verdiepen waarom? 

Op scholen krijgen we als zorg professionals weinig tot geen informatie over seksueel misbruik en dan met name over de invloed op het kind en het gezin.

We krijgen wel te maken met herkenning, welke wegen moet je bewandelen richting hulp om een kind uit een situatie te halen, niet met het traject erna.

Een mbo-er staat op de groep. Deze werknemer krijgt te maken met de dagelijkse effecten van \Seksueel Trauma op een cliënt. Waarom leren we deze professionals niet hoe hiermee om te gaan? Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat er via de DSM van alles is vastgesteld en we daaruit moeten handelen. Waar blijft de individuele aanpak? het begrip tonen voor de situatie? , en vanuit daar kennis bijbrengen aan deze beschadigde mensen om zelf kennis én begrip voor zichzelf te krijgen, vanuit daar de goede behandeling in te zetten..

Doelgroep trainingen 

Ik hou zelf niet zo van de termen MBO, HBO etc.. Helaas draait onze maatschappij daar graag op. Ben je als MBO-er minder professioneel?, minder ervaren als iemand HBO die andere levenservaring heeft? Of een HBO-er die nog nooit op een groep heeft gestaan en dan moet aansturen van boven af? Ik train graag mensen die voor zichzelf komen. Om zelf verdieping te zoeken ongeacht je leerprestaties.

– Hulp voor ouders

Als ouder krijg je met veel verschillende thema’s te maken als je erachter komt dat je kind seksueel misbruikt is. Waar kun je begrip en hulp vinden? Voor ons, wonende in de achterhoek, was dit heel moeilijk! Voor ons kind was er hulp op het gebied van behandelingen. Als ouder zou je graag willen praten en sparren met iemand die ervaring heeft. Komt het ooit goed? Wat hoort bij het trauma aan gedrag en hoe ga ik hiermee om? In mijn trainingen probeer ik antwoord te geven op veel van deze vragen. Zelf ga ik het gesprek aan met ouders om te helpen bij deze vragen. Ik behandel niet, ik begeleid graag bij vragen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *